Tippek az első macskádhoz

Tippek az első macskádhoz

A macskák szerencsére elég önellátók és nem igényelnek akkora figyelmet mint a kutyák. Egy cica nem fog egésznap sírni a lakásban ha egyedül hagyod, persze azért ez nem túl jó neki és elég valószínű, hogy egy pár bútort szét fog karmolni és megrágcsálja az újságaidat, mert nagyon unatkozik. Ha egyedül élsz vagy senki nincs otthon a nap nagyrészében, akkor érdemes legalább két cicát befogadnod, hogy ne legyen magányos.

macska, cica, cicacsalád, cicás ajándékok

Figyelj a jelekre

A cicák el vannak magukban is, de fontos, hogy ismerd őt és a viselkedését. Ha elkezd a megszokottól eltérően viselkedni az betegség jele is lehet. Elkezd sokat vakarodzni, vagy lehorgasztja a füleit, vagy bármi ehhez hasonló történik akkor vizsgáld meg az okát. Lehet, hogy bolhás vagy fül atkái vannak, ezekkel érdemes orvoshoz fordulnotok minnél elöbb. Lehet, hogy apróság és semmi baja nincsen, de akkor is fő a biztonság.

macska, cica, cicacsalád, cicás ajándékok

A megelőzés fontossága

Gondoskodj a folyamatos bolhátlanításról, mert ez nem csak a cicának, de neked is fontos ha nem akarod, hogy téged is össze csípkedjenek. Egy cicának szüksége van rendszeres féregtelenítésre is. Erről konzultálj az állatorvossal.

Kapja meg a megfelelő oltásokat. Lehet, hogy nem hiszed, de az állatorvosnál is igen csak szép összeget tudsz majd kifizetni, ha beteg lesz a cicád. Ne a pénz legyen a lényeg, ha egy életről van szó. A kis kedvencednek védelme érdekében kapjon komplex oltást ami a legtöbb súlyos macska betegségek ellen védelmet nyújt. Ezt az oltást minden évben ismételni kell. Kap majd a cicád egy oltási könyvet és abban nyomod tudod követni, hogy mikor esedékes az ismétlő oltás.

macska, cica, cicacsalád, cicás ajándékok

Ivartalaníts!

Miután be fogadtad a cicád és eléri a megfelelő kort, ami nagyjából fél éves koruk után van, fontos, hogy el vidd az állatorvoshoz ivartalanítani! Ha idősebb cicát fogadtál be és még nincs ivartalanítva akkor szintén legyen tervben ilyesmi. Nem kell azonnal, kicsit szokjon hozzá az új környezetéhez nálatok. A kandúr cicákat azért érdemes ivartalanítani, hogy ne jelöljenek meg minden helyet a házban, mert ennek elég kellemetlen szaga van. A nőstényeket, meg azért, hogy ne legyenek véletlen kis jövevények. Hiszen a menhelyeken már így is túl sok árva cica van akiket be tudsz fogadni ha még több cicát szeretnél magadkörül.

macska, cica, cicacsalád, cicás ajándékok

Mielött megérkezik

Mieött befogadod és haza viszed a cicát szerezd meg a megfelelő felszerelést hozzá. A legfontosabb az az alomtálca. Rengeteg féle fajta létezik belőle, tálcából és alomból is. Valószínüleg ha megkérdeznénk 10 embert, hogy kinem melyik vált be a legjobban, mind a 10 mást mondana. Mi is nagyon sokat kisérleteztünk, hogy nekünk mi a legjobb és a cicáknak mi a jó. Nos ez elég gyakran eltérhet. Mivel nálunk több cica is van, ezért több alomra is szükség van. Van olyan ami csak sima és nyitott alomtálca, de van amibe bele kell mászni és nem szóródik a ház ezer külömböző kis zugába az alom darabok. Első macskánál akit még nem ismersz annyira inkább a nyitott alom tálcát javasolnám, mert lehet, hogy a másikba félne bebújni.
Alomból is rengeteg féle van, vannak a hagyományos bentonit alapúak , vannak kristályos fajták és a teljesen bio almok. Tapasztalatból annyit tudok mondani, hogy a kristályos alom max egy cicánál válik be és ahhoz nyitott alom kell, ami jól szellőző helyen van.

Szerezz be neki különbőző tálákat, amiből ehet és ihat. Ezekből inkább a kerámiát javasolnánk, mert könnyebb a tisztításuk és nem színeződik el. Mindig gondoskodj neki friss vízről. Főleg a nyári melegben a kertben vagy a lépcsőházban is mindig legyen neki elérhető víz. A macskák imádják a száraz eledelt, de az semmi esetre sem lehet állandó étel nekik. Nedves táppal etesd a cicád, mert a legtöbb folyadékot abból szerzik. Ha állandóan csak száraz tápot kap, akkor idővel az tönkre teszi a veséjét.

Érdemes még kaparófát be szerezni neki, vagy egy úgynevezett cica palotát, cica mászókát amiken szintén van bépített kaparófa. Azért fontos, hogy ne a bútorokon élesítse a karmait.

macska, cica, cicacsalád, cicás ajándékok

Az állatorvos

Keresd fel a közeli állatorvosokat az interneten és olvass róluk véleményeket. Egy jó álltorvos nagyon fontos lesz majd ha bármi baja lesz a cicádnak. Volt már rá példa nálunk is, hogy elmentünk egy dokihoz, de soha többet nem is vittük oda a cicánkat. Már el költöztünk egy másik közeli településre és itt is van állatorvos, de az egyik cicánkat a speciális körülmények miatt mindig a régi dokihoz vittük, azért is mert ő ismeri a kortörténetét és mert hihetetlen jól bánik a kis cicánkkal.

Vészhelyzet esetére keress a közelben egy 0-24-es állatkorházat is.

Ha bővebben érdekel, hogyan nevelj és gondoskodj egy kis cicáról akkor olvasd el a korábbi cikkünket a témával kapcsolatban: Egy kis cica nevelése

Tagged , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük