Egy kis cica nevelése Hogyan nevelj fel egy kis cicát

Egy kis cica nevelése

Ami a kiscicákat illeti, a nevelésük nagyon hasonlít a gyermekneveléshez. Ha elegendő gondoskodást és mozgást biztosítunk fiatalkorukban, az növeli az esélyét annak, hogy egészséges, kiegyensulyozott felnőtteké váljanak.

kiscica, cicamama, kölyök cica, cica nevelés

1) Ne úgy kezeld, mint egy felnőtt macskát

Csakúgy, mint az emberi csecsemőnek sokkal több igénye van, a cicának külön gondozásra lesz szüksége. Ezenkívül figyelembe kell venni a cica különböző fejlődési stádiumait:

Nyolc hetes: Ebben a korban a cicának még mindig az anyjával és a testvéreivel kell lennie. Mivel a fiatal kiscicák képtelenek szabályozni saját hőmérsékletüket, a túlélésükre múlhat ezen. Ezenkívül még a látásuknak és a láb koordinációjuknak is fejlődnie kell. Ha ebben a korban fogadod be a cicát, akkor a  legjobb ha tanácsot kérsz egy állatorvostól.

Nyolc-tizenegy hetes: A kiscicákat általában a nyolcadik hét után válnak le az anyjukról, és el kell kezdeniük szilárd táplálékot fogyasztaniuk, melynek magas tápanyag tartalmúnak, fehérjében gazdagnak és nagyon emészthetőnek kell lennie. Akár száraz, vagy nedves tápot választasz, győződj meg róla, hogy kiscicáknak készült. Ezen időszak alatt egyéb nagy változások is előfordulnak. Mint pl a cica belekezd a komplex motoros készségek fejlesztésébe, a természetes ösztönök – futás, ugrás, játék és felfedezés. Ez egy kellemes idő a cicakorban, de veszélyes is lehet a cicára, ha nem felügyelik. Tartsd biztonságos, zárt helyiségben, ahol felügyelni tudod.

Két-négy hónapos korig: Ekkor indul be a gyors növekedés a kiscicáknál, amikor is majdnem háromszor több energiájuk lesz, mint egy felnőtt macskának. Ebben az időben naponta három-négy alkalommal kell etetni.

Négy-hat hónapos korban: Ebben a korcsoportban a kiscicák elérik a serdülőkort és így a szexuális érettséget. Keresd fel az állatorvost az ivartalanítással kapcsolatban, mielőtt a cica elérné ezt a fázist, hogy elkezdi megjelölni a területét, ami kellemetlen szagokkal járnat és nem utolsó sorban egy pár új családtaggal.

kiscica, cicamama, kölyök cica, cica nevelés

2) Jutalmazd a jó viselkedést

A macskák szocializálódása és kiképzése a kismacska kor alatt hatásos a leginkább, és a jövőbn majd ettől is függ, hogy mennyire lesz ember barát és mennyire akar majd kapcsolatba kerülni más állatokkal és emberekkel. Nagyon fontos, hogy ebben az időszakban ne érje semmiféle negatív hatás, pl költözés, vagy egy kutya be fogadása, vagy bármi más ilyesmi ami nagy hatással lehet a cica életére. Érdemes még pár hónapot várni az ilyesmivel. Mert ebben a korba még nagyon érzékenyek és ha trauma éri akkor egész életében szevedni fog- fogtok miatta.

Mint egy újdonsült cica gazdi a te dolgod, hogy meg mutasd neki, hogy a világ csodálatos hely és semmitől nem kell félnie. Próbáld ki nála ezeket a képzési módszereket:

 • A kiscicák általában ösztönösen használják az almot, de ha még se nagyon megy neki akkor probáld meg, hogy etetés vagy egy kis játék után rakod be őt az alomba. Az alom mindig legyen elérhető helyen számára és gyakran legyen takarítva.
 • Foglalkozz vele gyakran
 • Szoktasd hozzá a mindennapli fésüléshez és tisztálkodáshoz
 • Adj neki játékok és mutasd meg hogyan játszhat vele
 • Tapasztaljon meg többféle felületet, ha van rá lehetőséged enged be a szobába ahol van szűnyek, lehessen alatta parketta és kő. Hadd tapasztalja ki a kis macskát többféle helyen is.
 • Vidd ki a szabadba! Elösször légy biztos benne, hogy elég idős már, hogy kialakult a megfelelően az immunrendszere. Egy hordozó dobozba vagy pórázon vidd ki első körben.
 • Adj neki pár dolgot amit felfedezhet, például kardon dobozokat, azokért oda vannak a cicák. Papír zsákokat és bármi ilyesmit.
 • Csapj egy kis zajt és tekert fel a hangerőt a rádión, hogy hozzá szokjon a zajokhoz.
 • Hívd át a barátaidat, hogy játszanak vele és megszeretgessék. A szocializódás nagyon fontos ebben az időszakban.
 • Gondoskodj neki kaparó fáról és jutalmazd meg, dicsérd meg amikor használja.
 • Ne hagyd, hogy játékközben harapjon vagy karmoljon. Ha mégis, akkor irányitsd a figyelmét a jatékra.
 • Mutasd be más cicáknak. Persze csak a kötelező védő oltások után!
 • Vidd el egy körre a kocsival. Egész idő alatt simogasd el jutalom falatot is adhatsz neki. Szokjon hozzá a hordozóhoz és az autóhoz.
 • Dicsérd és jutalmazd meg ha kedvesen viselkedik
 • Ne reagálj amikor rosszul viselkedik, hagyd figyelmen kívül ( de csak mikor rossz, máskor nem szabad)
 • És a legfontosabb: mindig legyél türelmes vele

kiscica, cicamama, kölyök cica, cica nevelés

3) Legyen a megelőzés a legfontosabb

Annak érdekében, hogy biztosíthasd, a cica jó egészségügyi állapotát tegyél óvintézkedéseket

 • Vidd el az állatorvoshoz még akkor is ha nem látszik rajta, hogy valami baja lenne. Ha már nagyon pici korában találkozik az orvossal akkor a késöbbiekben majd nem fog annyira félni. Ez is fontos lépése a cica szocializálódásának és segit képet kapni a cica jelenlegi állapotáról, hogy a késöbbiekben is szinten tartható legyen.
 • Kérdezze utána a dokinál bél parazitáknak, bolháknak és szívférgességnek. Az állatorvos megfogja vizsgálni ezeket a cicán. A szívférgek nem jelentenek akkor problémát a macskák számára, mint a kutyáknak, de néhány kiscica érzékenyek lehet rájuk, de érdemes ezt is ki vizsgáltatni. A cica legnagyobb fenyegetése a bolha. A cicák bolhátlanítását 8 hetes korban el kell kezdeni.
 • Tudakozodj a szükséges védőoltásokkkal kapcsolatban. A legfontosabb oltás tartalmazza macska leukémia, a veszettség és a szájfoltok elleni szert. Ezeket rendszerint akkor adják be, amikor a cica körülbelül 8 hetes korban van, és néhány hetente fokozatosan kell adagolni, amíg el nem éri a 16 hetes kort. Ezután az állatorvos már felnőt macskáknak való adagot fog adni neki és még több védő oltást fog ajánlani.
Tagged , , , , , , ,

1 thought on “Egy kis cica nevelése Hogyan nevelj fel egy kis cicát

 1. […] Ha bővebben érdekel, hogyan nevelj és gondoskodj egy kis cicáról akkor olvasd el a korábbi cikkünket a témával kapcsolatban: Egy kis cica nevelése […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük