Macska ösztönök

A macska természetes ösztönei

Elgondolkodtál már azon, hogy miért csinálja a macskád a dolgokat? Míg néhány dolog valószínűleg meglep a macskád furcsa és egyéni személyiségével kapcsolatban, a legtöbb ilyesmi az ösztöneikből fakad. Ha megértjük, hogy mik ezek az ösztönök, és honnan származnak, akkor az segít jobban megérteni a cicát is.

Éjszakai tevékenységek

A macskák alvási ciklusai nem ugyan olyan, mint a miénk. A macskák éjjel aktívak, ami azt jelenti, hogy a kedvenc napszakjuk a hajnal és a sötétedés idején van. Ez lehet az oka annak, hogy ha egésznap mást sem csinál csak aztán este felé el kezd kirobbanóan aktív lenni. Az ösztöneik hajtják őket, hogy ki menjenek vadászni, még akkor is ha erre semmi szükségük, hiszen a gazdájuk eteti őket rendszeresen. Lehte, hogy megkapja a vacsotáját, de utána ki megy a kertbe és egy egérrel vagy galambbal a szájában tér vissza.

Néhány macska sok időt tölt a szabadban, különösen akkor, ha az időjárás melegebb. A szemük sokkal jobb, mint a miénk ezért sötétben is nagyon jól tájékozódnak, és puha szőrzetük melegen tartja őket.

Terület jelölők

Gyakran dörzsölik a testétüket bútorokra, lábára vagy látogatóikra. Ez azért van így, mert egy macska ösztönösen megjelöli a területi. A testükön különböző helyeken illatszer-mirigyek vannak, és egyszerűen megjelölik a területüket azáltal, hogy az illatukat a környezetükre helyezik. A vadonban a macskák az illatukat használják, hogy figyelmeztessék a többi macskát, hogy maradjanak távol a területükről.

Független lélek

Próbáltál-e valaha a macskáddal együtt lazítani és aztán egyszer ott hagyott? Ez a fajta viselkedéstől lehet, hogy néhány macskatulajdonos úgy érzi, mintha macskájuk nem szereti őket. De igazságszerint ez is teljesen normális. A kutyákkal ellentétben a macskák független lények, és bár kedvelik ha van aki foglalkozik velük, akár órakig is, de csak akkor ha éppen nekik is megfelel.

Tehát, ha a cicád egyszer csak ott hagy vagy figyelmen kívül hagy, az nem azért van, csak most épp nincs olyan kedve, hogy meg szeretgesd. Ez csak is ő döntheti el, hogy mikor.

 

Cica támadás

A cicák szertnek el bújni, lopakodni és az ételben hemperegni – vagy csak kora reggel az egész testeden keresztül sétálni. Ez egy szintén normális ösztön amit a vadonban élő nagy macskáknál is szoktunk látni ahogyan be cserkészik a prédájukat. Nagyon aranyos amikor a cicánk ezt csinálja, de ez egy nagyon fontos túlélési ösztön amit igyekeznek a tökéletességig fejleszteni. Nem szabad ebben gátolni őket.

Minden macska egyedülálló, és mindegyiknek megvan a maga különleges személyisége. Néhány ösztönös viselkedése furcsának tűnhet, de a macskáknak ezek fontos eszközei a túléléshez a vadonban.

Gondoskodj a cicádnak elegendő játékról és helyről ahol elbujhatnak és lopakodva becserlészhetik ezek a játékokat mintha igazi zsákmány lenne. Had fejlesszék az ösztöneiket és még jól is szórakoznak közben.

A cicák boldogságáról bővebben itt olvashatsz!

Tagged , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük