Macska egészség Hogyan gondoskodj a cicád egészségéről

Amikor befogadsz egy cicát nagyon fontos hogy tudd hogyan lehet egészséges és boldog.

Egy cica nagyon sok boldogságot és nevetést hozhatnak a házba sok sok évig, viszont csak akkor ha oda figyelünk az egészségükre. A gondozásuk egyáltalán nem bonyolult. Mondhatnánk, hogy rengeteg cica él kint az utcán szerte a világban akik élnek és virulnak. Mégis a házi cicáinkhoz kicsit úgy kell hozzá állni mint ha gyerekek lennének. Mindenképpen érdemes egy kis időt szánni arra, hogy át tanulmányozzunk pár cikket az egészség megörzésükkel kapcsolatban.

 

1. Ügyelj a macskára

Olyanok, mint a gyermekek, a macskádnak bőséges szeretetre lesz szükségük ahhoz, hogy boldog maradjon és ki alakuljon az egészséges személyisége. Az üres otthon olyan macskát fog nevelni, amely inkább egyedül él. Tehát ha egész nap és éjszaka dolgozol, és nincs senki otthon vagy más háziállat, érdemes legalább egy akváriumban pár halat beszerezni.

cicacsalád, cicacsalad, cica, macska, cicák, macska élet, macska család, macska egészség

2. Ne vágd a karmait

Egyesek szerint, havonta egyszer le kell vágni a cica karmait, hogy ne tegye tönkre a bútorokat és ne karmoljanak. Ez egy természetes ösztön náluk. (A macska ösztönökről bővebben itt olvashatsz) Ha nem szeretnéd, hogy a butoraidon élesítse a karmák a cicád, akkor szerezz be egy kaparófát. Rengeteg féle fajta van a boltokban, a nagyobb cica palotáktól kezdve a falra, lépcsőre szerelhető kisebb darabokig. Segítsd inkább egy ilyen darabbal a cicádat természetes ösztönét.

cicacsalád, cicacsalad, cica, macska, cicák, macska élet, macska család, macska egészség
Kis cica

3. Ne feledd, hogy a macskák a ragadozók

Nem sok ember tudja, hogy a macskáknak húsból származó fehérje kell. A vegán macskának nem lesz sok energiája és valószínűleg nem is lesz túl egészséges, ezért gondoskodj róla, hogy igazi húsól készült macskaeledelt adj neki.

cicacsalád, cicacsalad, cica, macska, cicák, macska élet, macska család, macska egészség

4. Ivartalanitsd és oltsd be!

Annak érdekében, hogy a macska egészséges és a potenciálisan életveszélyes betegségektől mentes legyen, fontos, hogy megkapja a megfelelő védőoltásokat. Az oltások költségesek lehetnek, de megvédik a cicánkat a veszélyes betegségek ellen, mint a FIV, a macska leukémia vagy a veszettség. Amikor be fogadod a cicát, vidd el egy orvoshoz és beszéljétek meg, hogy milyen oltásokra van szüksége. Ezenkívül nem árt el végezni egy vizsgálatot, hogy a macskád megfertõzött e már.

Az ivartalanítás minden felelős gazdi kötelezettsége. A menhelyek már így is tele vannak és rengeteg cica van még kint akiknek évente kétszer is lehet almuk. Majd azoknak is egy év múlva megint egyenkét két alom. Tehát rengeteg a befogadásra váró cica. Válogass inkább közülünk, mint, hogy tenyésztőtől vásárolsz egyett.

cicacsalád, cicacsalad, cica, macska, cicák, macska élet, macska család, macska egészség
cicacsalád

5. Legyél kedves a macskához

A macskák érezhetik a félelmet és a haragot, mint bármelyik más állat is, ezért próbáld elkerülni a hangos kiabálást, ha valami rosszat csinál. A kiabálás és dühösség biztos módja annak, hogy a macskád szeretetét gyűlöletbe fordísd. Probálkozz inkább egy szigorú “nem”-el, ne dühösen csak határozottan. Továbbá soha ne utasítsd el vagy hagyd figyelmen kívül duzzogás gyanánt. t. A fizikai bántálmazás következtében a cicád már a látványodtól is rettegni fog, soha ne bántsd őt ilyn módón.

Ne zárd be őt! Soha ne tedd hoszabb időre ketrecbe vagy ne zárd be egy szobába, ha lakásban él veled és nem tudod ki engedni a szabadba akkor is legyen szabad járása a lakásban.

cicacsalád, cicacsalad, cica, macska, cicák, macska élet, macska család, macska egészség

Tagged , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük